Zomerse dagtochten vanuit luxe chalet in de Ecrins

Achtdaagse wandelreis in de Franse Ecrins vanuit een comfortabel chalet

Vanuit het luxe en comfortabele chalet ontdekken we de bergen rondom Puy St Vincent. De uitzichten op de Ecrins, de Queyras en de Vallée du Durance laten je de echte bergenbeleving ervaren. In stilte struinen door de bossen met de vele dierensporen of klimmen naar een hoog punt. Elke dag goed verzorgde maaltijden onder het genot van een panoramisch uitzicht. Kortom: vakantie!

De Durance kringelt vanaf de Montgenèvre 320km lang door het dal naar beneden. Bij Avignon stroomt ze in de Rhône en verder naar de Middellandse Zee. Vanaf Briançon liggen aan de rechteroever de Écrins en aan de linkeroever de Queyras. Berggebieden van de zuidelijke Alpen met een complexe geologische samenstelling en bijzonder goed bewaarde flora & fauna. Dalen en kommen waar jaarlijks maar weinig mensen komen, bebouwing schaars is en dieren (zelfs wolven) al eeuwenlang hun habitat hebben. In een zijdal van de Vallée du Durance, komen de Gyr en de Onde samen in de Gyronde en stromen bij Argentière in de Durance. De naam van het pittoreske alpendorp verraadt de vroegere inkomstenbron. Tegenwoordig komen de meeste verdiensten uit het toerisme.

Voor wie

Deze reis wordt voor jou een ultieme week bergwandelen als je geniet van actieve vakantie, met veel buiten zijn en verrassende ‘wauw’-momenten tijdens de dagtochten. Overdag kan het aangenaam warm zijn en de nachten zijn heerlijk bergfris voor een goede nachtrust. We lopen met een lichte dagrugzak en het grote genieten van buiten in de natuur wordt gecombineerd met een luxeverblijf van een 2-persoonskamer met eigen sanitair, een wellness met sauna en jacuzzi en elke avond een heerlijk 3-gangen diner dat voor je wordt klaargemaakt door onze huiskok Annemarie. Ben je nieuwsgierig aangelegd? Onze gids deelt onderweg graag zijn kennis over de omgeving, bergen en wat jij maar wilt weten!

Het verblijf

We verblijven de hele week in het comfortabele Luxe Chalet AlpeLune. We starten de dag met een heerlijk uitgebreid ontbijt. Als je voor een lunchpakket hebt gekozen dan kun je dat zelf tijdens het ontbijt maken. Na de wandeling is het heerlijk ontspannen op het terras of in de tuin en genieten van een lekker drankje. Of je gaat naar het bergmeertje La Roche de Rame voor een heerlijk zwemmoment! Je kunt elke dag genieten van de jacuzzi of de sauna met een fenomenaal uitzicht op de bergen. Als het heerlijke 3-gangen diner geserveerd wordt, is de dag weer compleet en genieten we in de sfeervolle huiskamer met open haard na van een heerlijke dag buiten.

Programma

Elke dag maken we een wandeltocht in de prachtige bergwereld rondom Puy Saint Vincent en genieten we van de schitterende vergezichten over de Zuidelijke Franse Alpen. We hebben volop keuze uit routes, van licht tot zwaar, van kort tot lang en direct vanuit het chalet of binnen een straal van maximaal drie kwartier rijden. De gids beslist ter plekke op basis van de weersvoorspelling, ervaring, conditie en interesse van de groep welke route die dag het meest geschikt is. Onderstaand voorbeeldprogramma geeft een indicatie van wat er mogelijk is.

Reken elke dag op 4-7 uur wandelen met een gemiddelde lengte van 14 km en zo’n 750m stijgen en dalen

zaterdag | Reisdag

Heenreis van Nederland naar Frankrijk. Tijdens het diner in AlpeLune maken we kennis met elkaar en na afloop nemen we onder het genot van de drankje de komende wandelweek door. Als je met het openbaar vervoer komt, word je opgehaald in l’Argentière-la-Bessée.

Duur treinreis Utrecht – l’Argentière: 12 uur. Afstand Utrecht – Puy St. Vincent: 1150 km. Circa 12 uur rijden.

zondag | Zie, voel, hoor en proef het bergwater

We stappen de deur uit en zetten ‘het grote genieten’ aan. Langs het ‘sentier de canaux’ lopen we door de lariksbossen onze eerste kilometers, we kunnen rustig wennen aan de hoogte, buiten zijn en prachtige bergwereld. Na 5 km kunnen we elkaar niet meer verstaan. Een wild stromende rivier dendert onder het bruggetje door waar we op staan. Het water spat omhoog! We drinken wat en na het maken van de foto’s gaan we verder op een kort klimmetje. We duiken nu de Narreyroux vallei in, een bijzondere plek.

In Narreyroux hebben we ineens een heel ander uitzicht. Grote ruige rotswanden staan indrukwekkend om ons heen. Toch doet de vallei lieflijk aan met de miljoenen bloemetjes, vlinders en de vele kleuren. We gaan de verleiding om dieper de vallei in te gaan niet tegenhouden en lopen verder tot we goed zicht hebben op enorme watervallen. Ergens in het dal bij Narreyroux genieten we van de meegebrachte lunch en de stilte van het dal. Na een pauze beginnen we gestaag met een mooie klim over een heerlijk bergpaadje en voor we het weten zijn we op het hoogste punt om weer af te dalen richting huis.

maandag | Huistop Les Têtes

Vandaag lopen we via een ‘koeienpaadje’ richting Col de Pousterle. Zigzaggend over de flanken boven Puy stijgen we richting de col. Achterom kijkend zien we het indrukwekkend Vallée Blanche met daarboven de beroemde Mont Pelvoux (3946m). Dierensporen verraden de aanwezigheid van reeën, hazen en eekhoorntjes terwijl de verstilling in het bos langzaam doordringt. Bovenop Les Têtes (2040m) aangekomen kan je alle bergen zien, ronduit prachtig 🙂 Via een andere route lopen we weer naar beneden richting ‘thuis’.

dinsdag | Struinen door de bossen boven Puy St. Vincent

Na een heerlijk ontbijt met heel veel lekkers, maken we ons op voor een ‘struindag’ door de bossen boven Puy St. Vincent. We stegen al eerder via het ‘koeienpaadje’ naar de Col de Pousterle maar vandaag voelt het veel minder zwaar. We hebben goed aan onze conditie gewerkt en zijn helemaal geacclimatiseerd, dat merken we! Struinend door het bos, kronkelend tussen de bomen net als de dierensporen die zeer talrijk zijn, voel je je net een pionier op weg naar ‘het onverwachte’. Nog een klein stukje via een ruggetje en dan … staan we weer bovenop een punt vanwaar we rondom uitzicht hebben: Tête d’Oreac. Wat een schitterende ervaring weer! Via een andere route dalen we af en vol energie komen we weer terug in Puy Saint Vincent om te genieten van de sauna en jacuzzi.

woensdag | Naar de meren boven Dormillouse

Vandaag gaan we naar het dal waarvan we het einde al dagen in het vizier hebben. Na een transfer met de auto wandelen we de stilte in naar Lac Faravel en Lac Palluel, beide prachtige plekken voor een lunch met uitzicht. Midden tussen de bergreuzen in zijn wij maar klein. En toch geeft het een bijzonder rijk gevoel als je op eigen kracht in deze schitterende natuur komt en om je heen kijkt. Op de terugweg lopen we via het gehucht Dormillouse, waar ’s winters slechts één man woont. Natuurlijk staat ook vandaag ‘thuis’ alles weer voor ons klaar: wat een vakantie!

donderdag | Glacier Blanc in het hart van de Ecrins

Vandaag rijden we in een half uur naar het einde van de vallei, dieper de Ecrins in. Daar waar het avontuur begint voor heel veel bergliefhebbers!  De omgeving is groots en indrukwekkend. We laten de afslag naar de Glacier Noir links liggen en slaan linksaf naar Glacier Blanc. Na Refuge Glacier Blanc lopen we over de oude gletsjer morenes naar de rand van de indrukwekkende Glacier Blanc, temidden van de indrukwekkende bergtoppen van de Ecrins (waaronder een paar vierduizenders). Het is een heen & weertje, maar zó bijzonder dat we je deze route en ambiance graag laten zien!

vrijdag | Het niemandsland op de grens met Italië

In drie kwartier rijden we naar Valleé de la Cerveyrette, een verlaten dal op de grens met Italië. Hier maken we boven de boomgrens een rondwandeling we door het niemandsland op de grens met Italië. We moeten even flink stijgen, maar eenmaal boven worden we beloond met een indrukwekkend alpien decor. Rondom ons heen hebben we schitterende uitzichten, onder andere op de Ecrins waar we de afgelopen dagen hebben gelopen. Genietend gaat de afdaling weer verrassend snel en voldaan stappen we in de auto op weg naar de laatste avond in Puy Saint Vincent.

zaterdag | Reisdag

Na het ontbijt nemen we afscheid van het Nationaal Parc des Ecrins en gaan weer terug richting Nederland.

Goed om te weten

Deze wandelreis staat onder leiding van een ervaren bergwandelgids die de bergen goed kent. De gids geeft je indien nodig wandeltips en deelt kennis en kunde tijdens de tocht. De tochten in de bergen vereisen een dagelijkse beoordeling om de optimale route te bepalen. De dag-tot-dagbeschrijving is slechts een voorbeeld van hoe de week eruit kan zien en onder voorbehoud van weer- en andere omstandigheden. De beslissing over de toerenplanning ligt te allen tijde bij de reisleiding.

Reis

Kom je met de trein dan stap je uit op het station L’Argentière-les-Ecrins in Argentière-la-Bessée, dit kan zelfs met een nachttrein! In overleg kun je door ons of een mede reiziger worden opgehaald en naar het chalet gebracht. Je kunt je treinreis boeken bij www.treinreiswinkel.nl of www.nshispeed.nl. Ook wij kunnen de reis voor je boeken. Hiervoor wordt €35,- bij de reissom gerekend. Als je met eigen vervoer komt, raadpleeg dan je routeplanner voor beste route naar het chalet. Je kunt je auto bij het chalet parkeren. We stimuleren carpoolen.