6 dagen uitdagend stappen in ‘Unesco World Heritage Area – National Park Hohe Tauern’
De ‘Grossglockner’ (3798), bij velen bekend als de hoogste berg van Oostenrijk! We maken in het ‘National Park Hohe Tauern – Unesco World Heritage Area’ een stevige huttentrektocht vanuit het zuidelijke Karinthië naar de voet van de Grossglockner en verblijven de hele week boven de 2000 meter en dus ruim boven de boomgrens.
Onze route slingert via de ruggengraat van de ‘Schobergruppe’ noordwaarts richting de Grossglockner. De route biedt interessante variaties en opties voor uitstapjes naar toppen boven de 3000 meter. Een spectaculair alpine landschap met beschermde UNESCO status; hoog gelegen alpiene gebied met markante toppen, grillige rotswanden, ijskoude bergmeren en adembenemende vergezichten. Een waanzinnig thuis voor prachtige bloemen, planten en wilde dieren als steenbokken, baardgieren en zelfs lynxen. Elke dag komen we dichterbij de Grossglockner en soms zien we al een glimp van deze magische Oostenrijkse top. Van berghut naar berghut komen we na 6 stevige dagen door een geweldig alpine landschap met 6 hoge passen en diverse toppen samen voldaan aan bij de voet van deze unieke berg. We staan letterlijk oog in oog met de Grossglockner!
Waar
We lopen 6 dagen door een hoog gelegen alpine landschap ‘Hohe Tauern NP – UNESCO World Heritage’ (1981). Met een totale oppervlakte van circa 1850km2 (waarvan circa 15% aan gletsjers) ligt het ingeklemd tussen Tirol, Karinthië en Salzburg. Een gebied wat oprecht gerekend kan worden tot één van de laatste postglaciale primaire landschappen in de oostelijk Alpen. De ‘Hohe Tauern NP’ tellen 266 bergtoppen, 342 gletsjers, 279 beken, 26 watervallen en 551 bergmeren. De vorming van het landschap is kenmerkend en wordt ook wel het ‘Tauern venster’ genoemd, waarbij als gevolg van druk en schuivende aardplaten gesteente is samengeperst (metamorf) en omhoog is geduwd. Onze route loopt in het zuidelijke deel van de Hohe Tauern, de ‘Schobergruppe’. Dit is de kleinste ‘berg groep’ binnen de ‘Hohe Tauern’ en ze vormt de rug tussen het Mölltal in het oosten en het Debanttal in het westen. We bevinden ons op het grensgebied van Oost Tirol en Karinthië en de hele week bevinden we ons tussen de 2000 en 3000 meter, een oprecht alpien landschap.
Voor wie
Je bent fit, tredzeker en hebt geen last van hoogtevrees. Je conditie en bergwandel ervaring is dusdanig dag je gemakkelijk 6-8 uur in bergen kunt lopen over oneffen paden. De wandeltijden uit de gidsjes loop je met gemak met een rugzak van circa 8kg. Wil je meer weten over het wandelniveau en de vereiste ervaring, kijk dan bij Profielomschrijvingen of neem contact met ons op.
Verblijf
We verblijven in berghutten zoals deze typerend passen binnen de Oostenrijkse bergcultuur. Een warme, gemoedelijke goed verzorgde sfeer waar de huttenwaard heerlijk ‘bergsteiger essen’ serveert. We verblijven elke dag in een andere berghut op basis van ‘Matrassen Lager’ half-pension waarbij we ‘lunch-2-go’ voor onderweg meekrijgen vanuit de berghut.
Programma
Afhankelijk van het weer, de condities in het veld en de fitheid van de groep kan de gids te allen tijde het programma in overleg met de groep aanpassen. We doen wat nodig is en vervolgens wat er nog mogelijk is, waarbij welke elke dag het maximaal haalbare voor ogen houden.
Dag 1 | Reisdag
Eindelijk is het dan zover, je reis gaat beginnen! Eenieder van ons reist naar Lienz – Winklern (Oostenrijk), de plek waar het Mölltal en Debanttal samenkomen. Tijdens het avondeten is er genoeg tijd om kennis te maken en de week die voor ons ligt door te nemen, de kop is d’r af!
Overnachting in hotel in Lienz – Winklern.
Dag 2 | Een berghut met uitzicht op de ‘Lienzer Dolomieten’
De eerste nacht is een feit en we beginnen aan onze tocht! We gunnen ons zelf de tijd om rustig in te komen en lopen via beboste flanken naar Iselsbergpass (1209m). Als slingerend stijgen we over de zuidelijke rug naar de ‘Luggeralm’ (1650m). De beschaving in het dal wordt kleiner en kleiner naarmate we hoger komen. We stijgen rustig verder en voor dat we het door hebben doemt de ‘Winklerner Hütte’ (1906m) op. Een gemoedelijke eerste inloopdag om vervolgens heerlijk te genieten van het uitzicht op de ‘Lienzer Dolomieten’.
We stijgen 995 meter, dalen 20 meter en lopen 10,5 km in 5 uur
Overnachting in de Winklerner Hütte op 1906 meter hoogte
Dag 3 | Op en neer … en nog een keer voor 2 ‘Schartes’
Op tijd op en uit de veren! Na een stevig ontbijt zeggen we de waard gedag en mogen we aan de slag. We stijgen gelijk en wel over een bergrug naar onze eerste top, ‘Strasskopf’ (2401m). Een mooie plek als foto moment, maar er komt vandaag nog veel meer. We stijgen door naar de ‘Grossboden Scharte’(2509m) en vervolgens de ‘Schwarzkofel See’. Wie trotseert het ijskoude bergwater voor een vlotte dip? We dalen af om vervolgens opnieuw te stijgen naar de tweede pas voor vandaag, de ‘Obere Seescharte’ (2617m). Eenmaal op de pas zien we de ‘Wangensitzsee Hütte’ (2508m) liggen aan het idyllische bergmeer.
We stijgen 1315 meter, dalen 675 meter en lopen 11,5 km in 6-7 uur
Overnachting in de Wangensitzsee Hütte op 2508 meter hoogte
Dag 4 | Onze eerste 3000-der in zicht, de ‘Keeskopf’
Vroeg is de winnaar zeggen ze! We zijn opnieuw op tijd pleitte, zo hebben we de hele dag! De spieren kunnen gelijk aan de bak, we stijgen naar het ‘Kreuzseeschartl’ (2810m) en vervolgens naar de ‘Niedere Gradenscharte’ (2796m). Afhankelijk van de condities en hoe we ons voelen doen we met de liefhebbers een gooi naar de ‘Keeskopf’ (3080m). Hoe ver gaan we komen, super tof en spannend!
We dalen uiteindelijk af naar de ‘Gradensee’ met daar ons onderkomen voor de nacht, de ‘Adolf-Nossberger Hütte’ (2488)m ligt aan een prachtig meer.
We stijgen 835 meter, dalen 865 meter en lopen 8 km in 6 uur
Overnachting in de Adolf-Nossberger Hütte op 2488 meter hoogte
Dag 5 | We kruisen dwars door het hart van de ‘Schobergruppe’
We verlaten deze idyllisch gelegen hut en stijgen terug naar de ‘Niedere Gradenscharte’ (2796m) welke de grens vormt tussen Oost Tirol en Karinthië. Met een wijds uitzicht dalen we af, Oost Tirol in. Om vervolgens te stijgen naar het hart van de ‘Schobergruppe’, de ‘Gössnitzscharte’ (2732m), en zijn we weer terug in Karinthië. We dalen af en zien oostwaarts de resten van een oude gletsjer ‘Gössnitzkees’. Een desolaat landschap ligt voor ons en in de verte zien we de veilige haven voor vanavond de ‘Elberfelderhütte’ (2348m).
We stijgen 995 meter, dalen 1135 meter en lopen 11 km in 6-7 uur
Overnachting in de Elberfelderhütte op 2348 meter hoogte
Dag 6 | Een glimp van de Grossglockner!
We komen hoger en hoger en dichterbij ons doel, de ‘Grossglockner’. Vandaag tikken we de hoogste pas aan, de ‘Kesselkeesscharte’ (2912m). Vanaf deze pas hebben meerdere opties, zijn de omstandigheden juist dan doen we samen een gooi naar de hoogste top van deze tocht, de ‘Böses Weibl’ (3119m). Houd je ogen goed open vandaag, een glimp van de Glockner moeten we kunnen zien :-). De afdaling loopt parallel aan een voormalig oud uitstroom gebied van de ‘Peischlachkesselkees’ gletsjer naar het stroomgebied ‘Peischlachbach. We zijn er bijna, we stijgen naar de ‘Kastenegg’ en dalen naar de ‘Glorer Hütte’ (2651m).
We stijgen 1175 meter, dalen 870 meter en lopen 11 km in 6-7 uur
Overnachting in de Glorer Hütte op 2651 meter hoogte
Dag 7 | Glockner koorts!
We zijn nu echt heel dichtbij, we kunnen de ‘Grossglockner’ bijna ruiken :-)! We vervolgen onze route Noordwaarts, ‘Gitsberg’ (2627m). Niet veel verder passeren we de ‘Salmhütte’ (tijd voor koffie). Voor ons ligt een langgerekte rotsband met toppen boven de 3000 meter. We lopen oostwaarts en op de ‘Stockenscharte’ (2442m) ontvouwd zich een panorama uitzicht op de grootste gletsjer van de ‘Hohe Tauern’ de ‘Pasterze’ met aan de linkerzijde de ‘Grossglockner’ (3798m). We dalen af naar de ‘Stausee’ en staan aan de voet van de berg, letterlijk oog in oog met de ‘Grossglockner’. Een korte klim brengt ons naar het historisch ‘Glockner Haus’ (2132m).
We stijgen 425 meter, dalen 940 meter en lopen 11,5 km in 5-6 uur
Overnachting in het Glockner Haus op 2132 meter hoogte
Dag 8 | Bye, bye Grossglockner en terugreis naar Nederland
Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten van deze toffe week ‘in de ban van de Grossglockner’ weer langs.
Heen- en terugreis vanuit Nederland
Lienz ligt op 1.025 km van Utrecht en is met de trein goed te bereizen, waarbij de nachttrein een fijne optie kan zijn. Vanuit Lienz kun je je gemakkelijk met OV in de regio verplaatsen, zie ook wel de Oostenrijkse OV-app ‘OBB Scotty’. Kom je met de auto, dan stimuleren we carpoolen! In de app groep kun je afspraken maken over samen reizen.